"Learn how to listen as things speak for themselves."

Bashô


15 apr. 2011


CALENDAR FOTOHAIKU


Revin cu anunţul făcut, acum ceva vreme (26.02.) pe „Romanian Kukai”: „CALENDARUL FOTOHAIKU 2012”. Reamintesc că până la finele lunii aprilie puteţi trimite haiku-uri cu kigo-ul corespunzător lunilor martie şi aprilie 2012.
Redau în continuare întregul „regulament” al selecţiei poemelor pentru calendarul 2012.

Vă propun să scoatem împreună, pentru anul 2012, un calendar cu haiku-uri şi imagini. Important ar fi ca până la sfârşitul lui august să avem toate haiku-urile şi fotografiile selectate, urmând ca în septembrie să mă ocup de selectarea unei edituri sau tipografii. Calendarul ar trebui să intre la tipar în octombrie ca să poată ajunge la un (potenţial) public la începutul lunii decembrie.
Iată cum am gândit, deci, proiectul: avem câteva luni la dispoziţie, pentru a selecta haiku-urile şi, apoi, pentru a găsi pozele corespunzătoare. Vă propun să trimiteţi în fiecare lună a acestui an, începând cu martie, haiku-uri pentru câte două luni din anul următor. Adică: între 1 – 30 martie a.c. aştept haiku-uri corespunzătoare lunilor ianuarie şi februarie din calendarul proiectat. Kigo-ul va fi deci de iarnă. În aprilie a.c. voi primi haiku-uri corespunzătoare lunilor martie şi aprilie din viitorul calendar (kigo de primăvară, deci), şi tot aşa mai departe până în august anul acesta, când se vor trimite haiku-uri pentru lunile noiembrie şi decembrie 2011.
Vorbim aici de haiku-uri de tip „clasic”, cu kigo şi tematică sezonieră, legată de natură.
Se primesc maximum trei haiku-uri pentru fiecare lună (deci în total 6 pentru 2 luni) de la fiecare autor. Cele 12 haiku-uri alese în final, pentru cele 12 pagini ale calendarului 2012, vor fi anunţate în septembrie, după ce s-a făcut întreaga selecţie.
În calendar va apărea pe fiecare pagină haiku-ul respectiv, numele autorului precum şi o fotografie aleasă special pentru acest haiku.
Oricine doreşte să trimită haiku-uri, este binevenit. Haiku-urile pot fi noi sau vechi, compuse cu alte ocazii. Fiecare autor poate să aleagă singur poemele pe care le consideră cele mai reuşite/potrivite pentru scopul de mai sus.

Pentru lunile martie, aprilie 2012 aştept propunerile voastre până pe 30 aprilie 2010, pe adresa: psioana@gmail.com.

Între timp, luăm în considerare şi varianta de a face un „calendar haiga”, deci în loc de a selecta fotografii, să combinăm haiku-urile cu grafica Constanţei Erca. Sau - de ce nu? – să scoatem două calendare: unul fotohaiku, celălalt haiga.