"Learn how to listen as things speak for themselves."

Bashô


19 aug. 2011




Haiku: Ioana Dinescu                                          Grafica: Constanţa Erca

15 aug. 2011

 ORAŞUL - Haiku şi fotografie

Vă anunţ cu mare entuziasm că, în colaborare cu Asociaţia „Bucureştiul meu drag”, www.orasul.ro, demarăm un nou proiect, pe cât de interesant, pe atât de inovativ. Este vorba de o expoziţie de fotografie şi haiku a cărei temă este „ORAŞUL”.

Iată despre ce este vorba: noi, comunitatea iubitorilor de haiku din orice localitate din România, suntem chemaţi să scriem haiku-uri cu temă dată, şi anume „ORAŞUL”. Pe baza acestor haiku-uri, membrii asociaţiei, care sunt în majoritate covârşitoare fotografi, vor face fotografii „la haiku”. Produsul final, adică fotografiile cu haiku-ul corespunzător, vor face obiectul unei expoziţii despre oraş în FOTOHAIKU, patronată de „Bucureştiul meu drag”.

Pentru cei care nu cunosc această asociaţie, vreau să subliniez faptul că ea este un organism viu şi dinamic, care are la activ o multitudine de proiecte interesante, baza activităţii ei fiind fotografia (şi anume, NU doar cea legată de Bucureşti). Din asociaţie fac parte multe nume cu rezonanţă din lumea fotografiei din România, aşa după cum puteţi constata şi singuri studiind site-ul respectiv. Expoziţia noastră va avea parte în mod sigur de o bună vizibilitate în mass-media, precum şi de o locaţie corespunzătoare, cu public mult.

Sarcina noastră în acest proiect va fi să oferim partenerilor noştri o selecţie de 50 de haiku-uri – cât mai inspirate - cu tema „ORAŞUL”.  Subliniez faptul că este vorba de orice oraş din România, şi nu doar de Bucureşti. Insist asupra acestui aspect căci nu aş vrea să se înţeleagă cum că cei din provincie ar fi excluşi. Din contră! Adresez o invitaţie specială ne-bucureştenilor, care formează oricum grosul comunităţii noastre, de a ni se alătura în acest proiect.

Cerinţa principală este aceea de a compune un haiku despre orice aspect citadin care îl emoţionează, de o manieră sau de alta, pe haijin-ul respectiv. Ideea haiku-ului trebuie să aibă însă legătură cu oraşul, indiferent ce aspect al acestuia este reflectat în poem. Nu se cere să se redea în mod special aspectele pozitive (deci nu vrem cu orice preţ o „romanţă citadină”), dar nici musai cele negative (nu vrem nici exclusiv o critică acerbă a urbanităţii). Ceea ce dorim este ca în haiku-ul compus să transpară relaţia emoţională, un aspect al oraşului (indiferent dacă este vorba despre oraşul în care trăieşte autorul respectiv sau un alt oraş, de care acesta este legat emoţional) care-l afectează în mod deosebit pe haijin. Este vorba, deci, de a prinde în (circa) 17 silabe pecetea subiectivă pe care şi-o pune oraşul asupra mea, legătura emoţională pe care o am cu urbea în care trăiesc (sau am trăit).

Fiind vorba despre o tematică relativ neobişnuită pentru haiku-ul clasic, haiku-urile cerute vor aparţine genului „free haiku”, adică numărul de silabe nu va fi numărat cu stricteţea caracteristică haiku-ului clasic, şi nici kigo-ul nu este obligatoriu.

Puteţi trimite câte haiku-uri doriţi. Din totalul poemelor primite vor fi selectate cele mai bune 50 de haiku-uri, care vor fi trimise asociaţiei, unde membrii fotografi îşi vor putea, la rândul lor, alege versurile care să-i inspire la fotografii. În etapa finală, cele mai reuşite combinaţii haiku-fotografie vor face parte din expoziţie.

Termenul limită pentru strângerea haiku-urilor este 30 septembrie 2011. Vă rugăm să trimiteţi haiku-urile pe adresa: psioana@gmail.com, cu specificaţia: ORAŞUL.

Doresc să încurajez pe toată lumea să participe la acest proiect, el fiind din toate punctele de vedere o premieră pe scena culturală din România. În plus, ne bucurăm de un parteneriat de excepţie cu una dintre cele mai active asociaţii de fotografi şi iubitori ai naturii urbane. Ar fi păcat ca haiku-ul românesc să nu arate ce poate…J